Pioni.fi
Cartridge
0
Sinun kottikärrysi:
0,00 €

Hyvää pionivuotta 2017

Nyt helmikuun puolivälissä on lounaisimmassakin kulmassa maassa ohut lumipeite.  Pellot ovat valkeat, mutta omenapuiden alustat ovat ruskean harmaat.  Taitaa tulla samanlainen pitkä ja viileä kasvukauden alku kuin keväällä 2015.  Pitkän ja viileän kevään johdosta kiinanpionit kasvoivat korkeammiksi, värit olivat intensiivisemmät, tuoksut voimakkaammat ja kukinta-aika pidempi kuin lämpiminä alkukesinä. Normaalisti noin metrin korkuinen ’Sorbet’ venähti ennätykselliseen lähes 1,5 m mittaan.

                                                                'Sorbet' kesällä 2015

Tähän kohtaan vuosien saatossa varmaankin kuului viime kesän kaltainen kesä.  Myöhäisen kesän alkupuolen lämpötilat olivat korkeat ja touko-kesäkuun lämpösumma oli suuri.  Tämä tuli ilmi varsinkin Lapissa, jossa toukokuu oli kuuma.  Utsjoella, Tenon rannalla kukki kiinanpioni jo heinäkuun lopussa, kesällä 2015 alkoi kukinta vasta 20. elokuuta. 

Ilmeisesti ihmiset eivät ole uskaltaneet kokeilla pioneja Lapin puutarhoissa.  Jotkut lajit menestyvät koko Lapin alueella, jokaiselta vyöhykkeeltä löytyy sopivia kasvupaikkoja.  Artikkeliosiossamme on juttu Lapin pioneista 

                                                                Kiinanpioni Utsjoella 21.8.2015 Foto: Harri Laiti

Vuoden 2017 valikoimassa ja hinnoissa on pieniä muutoksia, pääosin kaikki soljuu rauhallisesti.  Ainoa isompi asia on puuvartisten pionien täydentyminen joillakin harvinaisuuksilla.  Itoh-hybridit loppuivat jälleen viime vuonna, toivottavasti niitä on nyt tarpeeksi.  Itohit näyttävät kasvavan ainakin Sodankylään asti, kunhan ne eivät ole talvikostealla paikalla.

Jälleen tänä keväänä ovat aikaisimmat puutarhamessut (Turku ja Helsinki) mielestämme liian aikaisin.  Maalis- huhtikuun vaihteessa ostettua pionia joutuisi hyysäämään viileässä (parvekkeella tai ulkorakennuksessa) koko huhtikuun ja pitkälti toukokuun ennen kuin sen voisi istuttaa.  Lähdemme valloittamaan naapurimaata puutarhamessuille: Tukholmassa on huhtikuun alkupuolella huomattavasti keväisempää kuin missään päin Suomea.

Olemme loppukevään ja kesän mittaan erilaisilla messuilla ja pionipäivillä ympäri maata.  Tilaamalla pionit noudettaviksi näistä tilaisuuksista vältät rahtikulut.  Suosittelemme!  Yhteistyö Matkahuollon kanssa on ollut loistavaa, kahtena viime kautena ei ole ollut mitään ongelmia pakettien kuljetusten kanssa.  Suosittelemme tätäkin!

Entäpä kesäretki Taivassaloon?  Näytepuutarhaamme istutetaan joka vuosi uusia pioneja.  Retki kannattaa ajoittaa erityisesti pionien kukinnan aikaan.  Vuodet hieman vaihtelevat, mutta kesäkuun puolenvälin paikkeilla (kylmänä alkukesänä kesä-heinäkuun vaihteessa) on täällä varmasti paljon pioneja kukassa.

Muutamat tahot ovat innoissaan julistamassa Suomi 100 vuotta juhlapionia.  Mielenkiintoista katsoa, kuinka suureksi tämä juhlinta vielä vuoden edetessä kasvaa.  Mitään virallista statusta juhlapioniksi millekään yhdelle lajikkeelle emme ole hakemassa, mielestämme kaikki pionit ovat hienoja.  Mutta onhan se upeaa, että pionikin on mukana juhlistamassa itsenäisyyteemme sadatta vuotta!  Sopisikohan tähän ainoa Suomessa ”syntynyt” pioni, tavallinen maatiainen juhannuspioni.  Juhannuspionista on juttu artikkeliosiossa.  Suomenlipun värein ei voi pioni-istutusta tehdä: Valkoisia pioneja on lukuisia, mutta todella sinistä pionia ei ole olemassakaan.

Upeaa pionien kukintaa Suomen juhlavuotena odotellessa,

Tuula, Mikko ja Matti Uusi-Honko